Ekologiska produkter

Ekologiska produkter

7 januari 2021 Av av icaekangen24

Ekologiska produkter går upp och ner i popularitet men många föredrar att köpa just de här produkterna eftersom de är lite mer miljövänliga och de innehåller inte heller så många skadliga ämnen. Men vad kan vara ekologiskt och producerar Sverige några sådana produkter?

jo sonn 2wy8JIfhwHE unsplash 1024x683 - Ekologiska produkter

Vad kan vara ekologiskt?

I dag kan nästan allt vara ekologiskt men ibland kan reglerna vara lite otydliga och det kan vara svårt för konsumenten att egentligen veta om en vara är ekologisk eller inte. Livsmedel, hudvårdsprodukter, möbler, papper och förpackningar brukar oftast marknadsföras som ekologiska då det tenderar att locka fler köpare. Som konsument kan det vara klokt att läsa på lite extra kring ekologiska varor om man vill ha lite mer koll på vad som egentligen kan räknas som ekologiskt. Ibland kan det nämligen fuskas en del just kring det här.

Svenskproducerade ekologiska produkter

Sverige är relativt duktiga på att ta fram ekologiska produkter. När det gäller ekologiska odlingar är nästan en femtedel av alla odlingar ekologiska. Det här medför att Sverige producerar mjöl, rotfrukter och en hel del grönsaker som är ekologiska. Odlingarna gör också att en hel del av det svenskproducerade köttet är ekologiskt. När det gäller produkter som till viss del måste produceras utomlands kan det vara lite svårare att märka slutprodukten som ekologisk då man inte helt säkert kan garantera att alla länder ställer samma krav på ekologiska produkter.

Vilka är de vanligaste ekologiska livsmedlen?

De allra vanligaste ekologiska livsmedlen i Sverige är troligen mejeriprodukter, mjöl, grönsaker och frukt. Även kött köps ofta i ekologisk variant. Det har helt enkelt att göra med att de här livsmedlen används varje dag i en eller annan form. Just när det gäller produkter från djurriket är det i regel så att djuren har det lite bättre på en ekologisk gård. De får bättre foder, de kan vara ute mer och mycket annat. Det är kanske inte så konstigt att de vanligaste ekologiska livsmedlen i Sverige är just de som landet producerar på egen hand. Ofta är det lite billigare för konsumenten att köpa närproducerade livsmedel än att köpa ekologiska sådana som producerats i andra länder och som sedan måste importeras.